Arkiv

– Et ganske genialt verktøy

Raymond Sandvik fra Frøya tror han kanskje er av dem som gir e-bjøllene fra Findmy de hardeste utfordringene.

Sandvik driver med villsau, og han har 700 dyr som beiter ute hele året over 16 000 mål på øya Frøya i Sør-Trøndelag.

Det er fire år siden han startet med 50 dyr, og siden har han kjøpt til flere og satset på disse dyra.

– Hvor hørte du om Findmy?

– Jeg hadde tro på at det skulle gå an å få til tilsyn med gps, og en kamerat av meg var med og søkte på nett etter forskjellige løsninger. Da fant vi gjengen bak Findmy, og jeg var en av de første som var med og tok e-bjøllene i bruk, sier Sandvik.

Han er veldig fornøyd med firmaet.

– De har ringt meg, og fulgt meg opp siden starten. De har også sørget for at jeg har tilstrekkelig software, og i det hele tatt vært greie å ha med å gjøre.

Siden han har lengre beitesesong enn mange andre bønder, og følger med på sauene sine hele året, har han kontakt med leverandøren av e-bjølla til andre tider enn mange andre sauebønder.

– Jeg bruker telefonen når jeg skal ha tilsyn med dyra, og sjekker hvor de er. Når jeg skal ut med kraftfor, eller andre ting for å holde dyra tamme, så er det flott å sjekke hvor de er først så jeg slipper å lete. Det er fint å kunne bruke de hjelpemidlene som er å få. Og e-bjølla fra Find my har for meg vært et ganske genialt verktøy.

– Hvor mange bjøller har du?

– Jeg har 30 i dag, pluss minus. Jeg har planlagt å skaffe meg flere etter hvert, men når man investerer i så mye annet også, så begrenser det seg litt selv. Det er kostbart å ta alle løftene på én gang.

– Hvordan har e-bjøllene hjulpet deg?

– De sparer meg for mye leting. De forenkler tilsynet vesentlig mye.

– Hvor ofte får du alarmer fra dyra?

– Det er veldig sjelden, egentlig. Villsauen er enestående når det gjelder overlevelse, lamming og mor-egenskaper.  Den er helt annerledes enn annen sau. De er som ville dyr, hjort og elg, og det er veldig lav dødelighet blant disse. De får ikke mange lam, men de tar godt vare på dem de får.

– Hvorfor vil du anbefale Findmy?

– Det er stabilt. Det er også ganske lettvint, og de yter bra service. Om ei bjølle ikke virker, så skaffer de meg en ny. Hadde de vært gniene på det, så hadde jeg nok ikke brukt dem.

Siden Sandvik har vært med siden starten, har han blitt med på både oppturer og nedturer.

– Det har vært en innkjøringsfase, men de har vært behjelpelige hele veien.

– Hva synes du om funksjonaliteten?

– Den er sikker som banken. Etter at de tidligste bjøllene hadde en liten svikt slik at plastikken løsnet, er de blitt forbedret. Produktet utvikles stadig. Nå skal det sies at jeg har sikkert de e-bjøllene som får kjørt seg hardest. Sånn blir det når en har utgangersau hele året.

– Jeg er veldig fornøyd

– Det artigste er å oppdage at det man tror man vet, ikke nødvendigvis er det som skjer i virkeligheten, sier Joachim Skogsrød.

Joachim Skogsrød fra Vest-Telemark har 180 vinterfora sau i tillegg til noen og tjue ammekyr. Foreløpig slipper han ikke kyr på utmarksbeite, så de 32 e-bjøllene han har, bruker han på sauen, som både beveger seg i et 4000 mål stort skogsveite, og et 40 000 mål stort fjellbeite mellom Haukeligrend og Vågslid.

De første e-bjøllene kjøpte han brukt av en bonde som hadde hatt dem liggende på vaktrommet et par år.

– Jeg traff folkene i Findmy på en lammekongress for noen år siden. Da jeg kjøpte bjøllene brukt, oppsøkte jeg vel nettsiden deres, og ringte dem også.

2016 var den første sommeren han tok i bruk bjøllene.

– Jeg testet en på vårbeite, før jeg satte på de resterende da jeg sendte dyra til fjells.

Han satte bjøllene på påsettlammene, førsteårslamma som ofte pleier å trekke bort fra beitet.

Sauene går nær bebyggelse, og det er nyttig å kunne holde styr på dem.

– Appen begynner å bli utslitt, fordi jeg følger med hele tiden og oppdaterer den hele døgnet, flirer han.

Han har kjøpt flere bjøller fra Find My, og også solgt noen bjøller til en kamerat som driver i samme område, og de har ordnet seg slik at de kan holde øye med hverandres dyr.

– De pleier å erte meg for at jeg sitter så mye på kontoret og «leker med bjellene mine», sier han og ler. Han innrømmer at han lar seg fascinere av å kunne følge med på sauene til enhver tid.

Satelitten fungerer også bra, opplever han.

– Det hender det kommer feilmeldinger når sauen går i de aller bratteste fjellene, for vinkelen opp til satelitten blir for skrå. Men da må man bare vente til neste visning, så ordner det seg, det er ikke noe stort praktisk problem.


Hans e-bjøller er stilt inn på oppdateringer hver 18. time på sauene som går i fjellet. Skogsrød har også et 4000 mål stort skogsbeite, og der opplever han at det blir litt dårligere visning når skogen blir for tett.

Men det fungerer greit.

– Naboen hadde en sau som hele tida brøt seg ut av gjerdet, vi skjønte ikke hvor. Da stilte vi sporinga på to-timers oppdatering, og fant hvor den kom gjennom.

Han synes det er moro å se hvordan sauen beveger seg.

– Man får seg noen overraskelser. Noen holder seg alltid innen rekkevidde av saltsteinene, mens andre igjen kan gå både en og halvannen mil daglig.

Han smiler.

– En tror en vet ting, men så ser en at en i virkeligheten ikke vet så mye, likevel.

Han synes e-bjøllene er et kjempebra hjelpemiddel.

Og enda bedre blir det når de kan brukes til å spore lam.

– Det vil revolusjonere min verden. Jeg har en del gaupe-problematikk, og den dagen vi kan spore lam skal vi nok gi de rovdyrfolka en støkk. Da slipper de ikke unna, når vi klarer å dokumentere tapene. Det er vanvittig frustrerende som det er i dag.

– Hvorfor vil du anbefale Findmy e-bjølla?

– Den fungerer bra. Det er kjempeservice å få fra de som jobber med den. De driver selv og vet hvor skoen trykker.

Han forteller at da han kjøpte de brukte bjøllene, var det 12 som ikke fungerte.

– Jeg sendte dem inn, og de fikset én. De elleve andre byttet de ut med nye.

Skogsrød lot seg imponere da:

– Dét er bra holdning!

E-bjella reddet mange saueliv

20 villsau reddet etter dramatisk redningsaksjon. Heldigvis var de utstyrt med E-bjeller, så eieren visste hvor de befant seg.

(Kilde: https://www.nrk.no/rogaland/her-blir-sauene-berga-med-helikopter-1.12103668)

I 2014 ble sauene til Karl Gustav Lofthus overrasket av et voldsomt snøfall. Han forteller at 20 av villsauene ikke kom seg noen vei, de sto skikkelig fast på fjellet på grunn av mye snø.

Heldigvis var sauene merket med E-bjeller, slik at Karl Gustav visste hvor de var. Sammen med flere gode hjelpere satte han i vei på truger for å få sauene hjem igjen. Det ble en tung tur i én meter nysnø og med dårlig sikt, og da det var bare 200 meter igjen til dyra, måtte de faktisk gi seg. Det var ikke mulig å komme seg helt bort til området der sauene befant seg.

Situasjonen var fortvilet, og Karl Gustav ville få sauene ned så raskt som mulig. Derfor bestilte han helikopter da han kom hjem igjen, men det skulle også vise seg å bli vanskelig. Været var så dårlig at det måtte flere forsøk til før redningsaksjonen lykkes. Først på tredje forsøk kom de seg opp på fjellet, 760 m over havet., og fikk sauene inn i ei kasse. Etter flere værfaste døgn fikk sauene endelig komme hjem.

Hvor mye tåler ei E-bjelle?

Det fant vi ut «the hard way». En John Deere ble hyret inn til testing. Se videoen og døm selv. Tåler bjella en trøkk? No harm was made to animals making this video!

Det fant vi ut «the hard way». En John Deere ble hyret inn til testing. Se videoen og døm selv. Tåler bjella en trøkk?

No harm was made to animals making this video!